Kiedy remont wygrał z nudą

Homepage Forums Discussion PULL New Feature Requests Kiedy remont wygrał z nudą

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    maxinespotty
    Participant

To był ten trzeci tydzień listopada, kiedy w Polsce robi się szaro, mokro i masz wrażenie, że słońce zdechło gdzieś za chmurami. Mój domek pod Warszawą wyglądał jak pole bitwy. Wszędzie kurz, płyty gipsowe, a ja zamiast oglądać się za siebie z dumą, po prostu nie mogłem już patrzeć na tę farbę, która nie chciała równo schodzić ze ścian. Remont zabił we mnie człowieka. Miałem dosyć.

Wieczorem, kiedy ekipa w końcu wyjechała, zostałem sam w salonie zawalonym folią malarską. Wziąłem prysznic, zamówiłem pizzę, ale czułem tylko to zmęczenie. Takie głębokie, do kości. Telefon wpadł mi w ręce przypadkiem. Właściwie to nawet nie szukałem hazardu. Po prostu scrollowałem jakiś portal, wcisnąłem link, chwilę później wylądowałem w miejscu, które miało zmienić cały ten parszywy tydzień. Trafiłem na vaavada.

Nie wiem, czy wiesz, jak to jest, gdy z nudów i zniechęcenia robisz coś, czego normalnie byś nie zrobił. Ja zawsze trzymałem się z daleka od kasyn. W głowie miałem te smutne obrazki z filmów – ludzie w ciemnych pokojach, pijący whisky, tracący ostatnie pieniądze. Ale tamto? Było zupełnie inne. Kolorowe, szybkie, bez ciśnienia. Zarejestrowałem się w pięć minut, nawet nie myśląc. Wpłaciłem dwie stówy, które i tak miałem przeznaczone na głupią listwę przypodłogową, której nie umiałem zamontować.

Pamiętam, że kliknąłem pierwsze lepsze sloty. Jakiś owocowy bajzel, który mrugnął mi na dzień dobry. Postawiłem 4 złote. I wygrałem. Nie dużo, jakieś dwadzieścia złotych. Ale to był ten dźwięk. Wiecie, ten specyficzny ding, który nagle sprawia, że serce robi młynka. Uśmiechnąłem się pierwszy raz od tygodnia. Wciągnęło mnie to. Nie pieniądze – bo to były śmieszne kwoty. Ale to uczucie, że nagle coś zależy ode mnie. Że nie czekam na fachowca, który nie przyjedzie, albo na sklep, który zamknięty. To był tylko ja i ekran.

Grałem tak z godzinę. W górę, w dół, znowu w górę. W pewnym momencie wbiłem się na jakieś 800 złotych. Zrobiło mi się głupio. Myślałem, żeby wypłacić, ale coś mnie tknęło. No bo przecież to nie były prawdziwe pieniądze, tak? To była taka cyfrowa zabawa. Postawiłem więcej. Zakręciłem się na jednej z tych nowych gier z kaskadami. I wtedy to przyszło. Seria. Nie wiem, jak to nazwać. Może pech, a może fart. W ciągu dziesięciu minut stan konta skoczył na 2300 złotych. Siedziałem na tym nieszczęsnym krześle z Ikei, w kurzu i smutku remontowym, i patrzyłem w ekran jak idiota.

Wiedziałem, że to głupie. Wiedziałem, że powinienem przestać. Ale wiesz co? Tego wieczoru nie chodziło o logikę. Chodziło o to, że przez dwie godziny nie myślałem o pękniętej glazurze, o opóźnionych fakturach, o tym, że znowu jestem sam. vaavada stała się nagle moją małą ucieczką. Włączyłem tryb na żywo, z jakąś uśmiechniętą krupierką. Postawiłem sto złotych na czarne w ruletce. Wypadło czarne. Postawiłem znowu. Wypadło czerwone. Czułem ten dreszcz, jakbym stał nad przepaścią.

I wiecie co jest najlepsze? Nie przegrałem. Wypłaciłem tej nocy 1800 złotych czystego zysku. Zrobiłem to z głupim uśmiechem na twarzy, który nie schodził nawet, gdy zobaczyłem, że woda w kuchni leci znowu pod złym kątem. Położyłem się spać i spędziłem najspokojniejszą noc od dwóch miesięcy.

Rano obudziłem się z myślą, że to był tylko przypadek. Że więcej nie wrócę. Ale następnego dnia, po kolejnej męce z gładziami, palce same otworzyły przeglądarkę. Nie szukałem wielkiej wygranej. Szukałem tego odbicia od rzeczywistości. Grałem małe kwoty, po 10, 20 złotych. Traktowałem to jak kino albo dobre piwo po pracy. Wróciłem tam jeszcze kilka razy. Czasem przegrałem stówkę, czasem dołożyłem drugą. Ale nigdy nie byłem na minusie na koniec miesiąca. Zawsze wiedziałem, kiedy kliknąć “wypłać”.

I tu dochodzimy do sedna. Nie opowiadam ci tej historii, żebyś myślał, że to maszyna do drukowania pieniędzy. Bo nie jest. Opowiadam ci to, bo remont się skończył. Salon wygląda zajebiście. A ja znalazłem sposób, żeby w trakcie tych najgorszych, najszarych wieczorów nie zwariować. Czasem wystarczy kilka spinów, żeby mózg przestawił się z trybu “wszystko wali się na głowę” na tryb “okej, teraz się bawię”.

Dzisiaj gram rzadko. Może raz na dwa tygodnie. Ale wciąż pamiętam ten pierwszy wieczór, kiedy wszedłem na vaavada z nudów i remontowego doła, a wyszedłem z kasą i uśmiechem. Nie polecam tego każdemu. Bo wiem, że nie każdy ma ten wewnętrzny hamulec. Ale jeśli pytasz, czy hazard może być pozytywnym doświadczeniem? Moja odpowiedź brzmi: tak. Pod warunkiem, że traktujesz go jak przyprawę do życia, a nie cały obiad. A czasem – no cóż – czasem wygrywasz tyle, że starczy na nową podłogę. I to jest wtedy najlepsze uczucie na świecie.

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.